måndag 22 mars 2010

Reflektioner kring matcherna....


Ja nu har det gått några dagar sedan vi spelade sista matchen. Den värsta omedelbara besvikelsen har lagt sig och då kan det vara läge att fundera över en resumé(men jag har fortfarande många hockeyuppslag kvar till att blogga vidare på, keep reading).

Vi blev ju som bekant 8:a i turneringen och vår målsättning var att ta oss vidare till semifinal.

Men vi backar ett steg och börjar vid den paralympiska kvalturneringen som gick i Malmö i november där 4 lag var med och slogs om de 2 sista platserna till Paralympics. 3 lag var väldigt jämna och slogs om de två sista platserna. Sverige, Korea och Tyskland. Estland lyckades inte lika bra utan förlorade alla sina matcher. Det som var blev helt avgörande för oss var ett mål mot Tyskland. När det var 8 sekunder kvar av matchen låg vi under med 1 mål och var då definitivt borta från avancemang till Vancouver. Vi hade tekning i anfallszon, vinner den och sen på en slumpartad retur gör vi mål med en sekund kvar av matchen! Men detta räckte inte för att gå vidare utan vi var även tvungna att vinna förlängningen vilket vi gjorde. Sedan var vi även beroende av att det blev "rätt" resultat i sista matchen mellan tyskland-korea för att vi skulle gå vidare och det blev det! Så där har vi verkligen haft stolpe in.

Under vinterns lopp så har laget spelat ihop sig riktigt bra och blivit bättre och bättre. Om saker gick vår väg så fanns visst chansen att gå vidare till semi i paralympics. Men då måste vi ha stolpe in.

Första matchen mot Norge: Vi spelar vår absolut bästa hockey och var på väg att vinna matchen och med bara 2 minuter kvar kvitterar norge och vinner sedan ett straffavgörande där norge hade en straff som var stolpe-ribba-stolpe in. Vår tredje straff var ribba ut. Hade vi fått en poäng till med oss i den matchen hade vi varit i semi och lyckats med en smärre bragd.

Nu blev det inte så och vi drog på oss en tung skada på en nyckelspelare i stället.
Egentligen tycker jag att vi bara gjort en dålig match. Den mot kanada där vi gick bort oss i våra positioner och gjorde motståndarna betydligt bättre än vad de var. Sedan spelade vi riktigt dåligt i sista perioden i sista matchen mot Italien. Där ville alla för mycket och i stället blev det oorganiserat spel.
Men trots detta tycker jag att vi förtjänade att vinna både mot Korea och mot Italien också i sista matchen. Visst finns det saker saker som vi kunde gjort bättre. Det kan alla lag alltid göra oavsett om de vinner eller förlorar. Dock är det saker som vi enbart diskuterar internt :)
Vi ska även komma ihåg hur små marginaler det är i sporten. Kanada var storfavoriter inför turneringen men slutade 4:a. Det är nog den största skrällen.

Men varför är inte Sverige en toppnation i kälkhockey längre? Är det för att vi spelade för dåligt nu i paralympics eller hittar vi andra förklaringar?

Sverige är det land som uppfann kälkhockeyn och var länge dominerande.
Guld i Lillehammer, brons i Nagano, brons i Salt-Lake City.
Det är bara att konstatera att det varit en utveckling under de senaste åren där våra konkurrenter satsat betydligt tuffare än vad vi har gjort.

I sverige har vi 2 klubblag, FIFH(malmö) och Nacka HI(stockholm) sedan finns det även aktiviteter i HIF Kämpar(Sundsvall)

Kanada 75 och USA 45 klubblag....
Jag har pratat med flera spelare från olika länder och vilka förutsättningar de får för sin uppladdning och bortsett från Sverige så erbjuder de andra nationerna sina spelare att jobba antingen som hel- eller deltidsproffs och kan då fokusera på träningen på ett helt annat sätt. Så att vi som varit här lyckats ta oss hit och matcha de andra nationerna är väldigt bra gjort i det stora hela. Även om 8:a inte är bra. Vi borde klarat 4:a eller 5:a

Förhoppningsvis kan Vancouver 2010 vara en vändpunkt för oss och vi har fått väldigt många positiva signaler redan nu. Många som upptäckt sporten och jag tror även att de komersiella krafterna börjar få upp intresset för kälkhockey. För första gången har en kälkhockeymatch visats live i svensk tv och dessutom ändrat på tv-tablån för att visa förlängning och straffar. Det är början på något stort!

Kälkhockey är en fantastisk rolig sport och även väldigt kul att titta på! Detta märktes inte minst i Kanada när samtliga matcher har varit slutsålda och det varit ett otroligt tryck på alla matcher. Det är ett budskap som vi måste sprida vidare i Sverige. Jag tror att kälkhockeyn är en otroligt nyttig sport för de som utövar den. Den bygger upp en väldigt god allmänfysik. Den hjälper ungdomar att bli fostrade i hur man agerar i ett lag och man lär sig även att bli mer självständig och bygger upp människors självförtroende. För min del är det den roligaste sporten som man kan tänka sig att utöva. Jag älskar verkligen kälkhockey och tror att många fler hade gjort det om de bara fått chansen att prova.

Så glöm inte det viktigaste meddelandet jag har till er alla. Nu har ni ju haft det bra och bara kunnat luta er tillbaka och följa bloggen. Dags för er att jobba lite!

Hjälp oss att sprida kunskap och intresse kring världens roligaste sport: Kälkhockey!

Kontakta gärna mig eller någon av våra klubbar

Avslutar dagens inlägg med en av mina personliga favoritbilder :)

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Niklas, sorry, I deleted recent comment.
    Did you have any chance to talk with Japanese athlete?
    I am sorry but it is quite difficult talk with them if they do not have interpritator.
    I have some information about Japanese club team, and how do they recrute new players and sponsorship programs.
    So, I wish that I want to tell you when you will be back to your home.
    May I send E-Mail to you?

    I respect your opinion that Sledge Hochey is great fun game.
    Final Game between U.S. and Japan was showed by live on television all over Japan, and now, many people are interested in this sport.
    Some of my friends told me "Yoko, how exciting sport it is!".
    Then I said to them that Sledge Hockey was established in Sweden, it is great.
    The media has good influence for the spread of Sledge Hockey.

    I wish that Team Sweden will come back Top of the World rank as soon.
    Thank you for everything Which you have done in Vancouver.
    Take a rest.

    SvaraRadera
  3. Kingen i bingen =)24 mars 2010 kl. 10:39

    Jag vill spela hur börgar man???

    SvaraRadera
  4. Kingen:
    Var bor du någon stans? Lättast är att du mejlar mig så ska jag guida dig rätt

    SvaraRadera