lördag 20 mars 2010

Ännu en av våra hjältar, som utlovat!


Idag är det lugn dag innan det är avslutningscermoni i morgon. Vi var o tittade på finalen i kälkhockeyturneringen mellan Japan och USA och packade samtidigt ihop all vår utrustning för resan hem.

Så nu vill jag passa på att skicka en liten hyllning till vår otroliga materialare Benny, som arbetar stenhårt för att hålla all utrustning i skick. Jag tror han har orkat med oss i tio år nu vilket är en bedrift i sig :) I början av 90-talet tillverkade Benny Slimskate-Kälkar tillsammans med en av våra dåvarande landslagsspelare Leif Wahlstedt. Kälkar som var de absolut bästa i världen då och en viktig del i sveriges framgångar i mitten-slutet på 90-talet!

En riktig fixare som ser till att serva oss skapar trygghet bland spelarna och är en väldigt viktig del i laget.

För egen del så har följande hänt behövt fixas under vancouvertrippen:

Byte utav ram på kälke inför turneringen(den gamla blev underkänd för att den var för krokig, 4 månader gammal)
Rätat ut den nya ramen 3 ggr under turneringen (säg inget till domarna)
Bytt samtliga skruvar efter att de blivit krokiga och börjat lossna
Byte utav fotspänne
Byte av midjespännare
Byte av två knäckta klubbor
Byte av böjt fäste till skenor

Det är nog bara sitsen som vi inte har behövt byta på hela kälken :)

fredag 19 mars 2010

Besvikelse......

Förlust mot italien i spel om 7:e plats....
Enligt mig så dominerade vi första perioden totalt och hade många kanonlägen. Ändå så lyckas vi släppa till två mål bakåt. Sedan fortsätter matchen men det blir bara sämre för vår del. Desto mer man försöker anfalla desto lättare blir det för motståndarlaget och i slutet av tredje får vi ytterligare två baklängesmål mot oss.

På 5 matcher har vi gjort 4 mål. Det räcker verkligen inte. Men samtidigt har hela säsongen varit så. Vi har inte satt våra chanser helt enkelt och det är ingen fördel att spela i underläge och vara piskade att göra mål.

Givetvis är vi alla besvikna över hur det har gått för oss. Vi hade förhoppningar på att ta oss vidare till semi och var så otroligt nära att lyckas också. Stämingen är givetvis väldigt låg idag. Vi behöver lite tid att smälta det hela och sedan får vi bara kämpa. Idag får vara en sorgens dag. Viktigast är att vi stöttar varandra nu när det gått mot oss så mycket och det tycker jag att vi gör.

Detta är absolut inte mitt sista inlägg på bloggen.
Jag har lite reflektioner om vår tid här, ska skriva lite om några andra av våra nyckelpersoner i laget - utanför isen, vi ska ha avslutningscermoni och sedan givetvis... Hur blir det sen när vi kommer hem till Sverige igen? Jag kommer att fortsätta skriva om andra tävlingar och aktiviteter som vi pysslar med framöver.
Så bloggen kommer att rulla vidare :)

Igår lade jag till en loggräknare på hur många som varit inne o kikat. På 18 timmar 130 personer. Undrar hur många som var här i början av turneringen innan vi började tappa. Många av er vet jag inte alls vilka ni är, men ni är precis lika välkomna!
Tack till er alla!

torsdag 18 mars 2010

Vilodag - vad innebär det?




Ja vilodag idag innan vi ska spela sista matchen mot Korea i morgon.

Jag tänkte berätta vad en vilodag innebär här i Vancouver. Som jag nämnt tidigare har det blivit ganska så mycket spel. I genomsnitt nu ca 43 minuter av 45 på 5 matcher med 2 vilodagar emellan. Då gäller det att man verkligen tänker efter hur man tar hand om sin kropp.

Fundera över sömn, kost, avkoppling, återhämtningspass, rätt mentalt fokus osv....

Matsalen är ett kapitel i sig när det gäller att erbjuda all sorts mat alla tider på dygnet. Det ska jag skriva mer om en annan dag.

Jag tänkte berätta om vårt gym- och åter hämtningsdelen av paralympicsbyn.
Det är något helt enormt. Vi börjar med varm/kall badet som jag nämnt tidigare.
Sedan har vi ett ruskigt stort, fräscht gym med massvis med fria vikter och bland annat handcyklar som ger väldigt skonsam träning för överkroppen. Handcyklarna använder jag varje dag. 20 min om vi spelat match och 40 min annars.

Utöver det finns all tänkbar medicinsk expertis som du kan tänka dig på plats.
Det finns massörer, akupunktur, naprapater, kiropraktorer och så vidare. Idag behandlades min axel av fysio-teamet. Då ingick bland annat både ultraljud och elektrisk stimulans. Sedan kompetensen de har. De vet verkligen exakt vad idrottsskador handlar om.

Även läkare med specialistkompetens på idrottskador finns på plats. Eftersom allting är top of the line så fick jag även en MIR-röntgen av axeln. Bara så där för säkerhets skull om något mot förmodan skulle vara trasigt. I Sverige är det minst 6 månaders väntetid på en sån här röntgen. Jag väntade 10 minuter!!!

På ishallen har vi mer eller mindre komplett traumarum som kan behandla det allra mesta. Möjligtvis att de inte klarar hjärnkirurgi. Bland annat kunde jag bli sydd efter norgematchen bara 10 meter från vårt omkläldningsrum.

Niklas "Älgen" Rakos!


Glöm att jag går och lägger mig med en negativ sinnesbild efter matchen!

Nej i stället vill jag passa på att skicka ett jättestort grattis till Niklas "Älgen" Rakos! Niklas har debuterat i Paralympics-sammanhang i vancouver och gjort det med den äran. Idag fick han även göra mål och jag glädjs jättemycket med honom.

Jag frågade Älgen efter matchen:
Hur känns det att göra mål i paralympics? Var det najs?

"Ja" säger Älgen - "Dé vá najs, riktigt riiiktigt naijjs"

onsdag 17 mars 2010

Onödig förlust mot Korea



Tyvärr... Idag var inte vår dag. Vi spelade en riktigt bra match idag men tyvärr räckte vi inte ända fram.

I två perioder dominerade vi totalt men fick ändå bara med oss 1-1 efter många brända chanser.

Trejde perioden var inte lika bra utan då började det kännas att vi gick runt på lite folk och vi tappade tempo. Såg dock de sista 5 minutrarna på tv nyss och man blir inte munter när man ser hur mycket chanser vi skapar men att vi inte lyckas utnyttja dem.

I morgon är vilodag och därefter match mot Italien om 7:e platsen i övermorgon. Ska bli skönt med vila.

Aron(överst) och Dedjo(underst) får stå modeller för dagens bilder som visar sinnesstämingen.

Kolla gärna upp info, reportage, bilder och annat på www.SHIF.se eller
www.vancouver2010.com/paralympic-games/

tisdag 16 mars 2010

Vinst mot Italien!

Idag var det match mot italien och äntligen fick vi med oss en vinst!! Kan nog konstatera att vi styrde matchen från första minut till sista och resultatet kunde bli mycket större än de 1-0 som det blev. Men det resultatet räcker bra. Nu blir vi trea i gruppen med en vunnen, en förlorad och en oavgjord med förlust på straff.
I morgon ny match. Då mot Korea som blev 4:a i andra gruppen. Vinner vi den matchen så får vi spela match om 5-6 plats. De 6 bästa lagen från paralympics blir direktkvalificerade till nästa VM så det är superviktigt att vi gör bra ifrån oss mot Korea.

Italien är ett bra lag men rent fysiskt var det inte alls samma tryck som mot Norge och Kanada. Den största skillnaden var närkampsspelet och vi är inte alls lika slitna idag som vi varit efter de andra matcherna.

måndag 15 mars 2010

Vinst i Curling idag!


I kväll var vi iväg och tittade på Curlinglaget som precis som oss hade en tung dag igår. Men idag gick det desto bättre med två vunna matcher!
Vi var och såg den andra mot storfavoriten och hemmanationen Kanada och de spelade ruskigt bra!! I början av matchen när det var öppet var ljudnivån ganska så hög på läktaren och det var i princip bara vi från hockeyn som jublade när svenskarna la bra stenar. Men det är alltid roligt att slå i underläge och det var vi som hade chansen att jubla sist!

Stort grattis till curlingen. Ni tog lite revanch på Kanada åt oss efter vår tragiska förlust! Tror deras framgångar kan gjuta nytt mod i oss alla inför vår match i morgon!

Vill ni följa alla resultat kan man göra det på shif.se eller om man söker på vancouver 2010

GO SWEDEN

En av våra hjältar!



Idag har vi vilodag och för egen del så gör jag ingenting mer än att återhämta mig efter två riktigt tuffa matcher. Jag har fått mycket speltid. Över 40 minuter av 45 mot både Norge och Kanada. Plust 5 minuter sudden mot norge. Det är nog lite mer än vad kroppen långsiktigt orkar med utan det sliter hårt. Den norrman som hade mest speltid hade 28 minuter och den kanadensare som hade mest hade 24....

Så den hjälte som ska få lite plats i min blogg idag är vår massör Richard Fahl. I kälkhockey arbetar extremt hårt med vissa muskelgrupper muskelgrupper som inte är så stora och därmed lätt blir överansträngda. Framförallt i bröstryggen kan man känna av att det värker efter matcherna. Men Richard masserar väl, värmebehandlar om det blir någon överansträngning och har lyckats hålla mig vid god vigör hela vägen. Det hjälper mig och alla andra att återhämta oss så bra det bara går med vårt tuffa spelschema.

I matchen mot kanada åkte jag på en sträckning på en muskel övre delen av ryggen. Muskeln reagerade med att börja krampa och sedan klämma mot en nerv. Det gjorde rejält ont och i natt kunde jag bara sova på vänster sida. Men Richard har behandlat mig och lovar att jag inte kommer att känna något i morgon! Hoppas han har rätt!!

Annars är det en väldigt lugn dag idag. Jag har sovit läänge och vilar upp mig i byn. Ska strax ned och köra 40 minuter på handcyklen så man får lite genomblödning i muskulaturen. Sen ska vi åka och heja på curlinglaget!

I morgon gäller det igen. Då match mot Italien om 3:e platsen i gruppen.

söndag 14 mars 2010

Stryk


Idag var det dags att möta Kanada som nog kan ses som favoriter i turneringen. Det gick verkligen inte bra för oss. Ett mål bakåt redan efter en minut

Men redan en halv minut senare lyckades jag fånga upp en förlupen puck efter en närkamp mellan Aron Andersson och en kanadensisk back i anfallszon. Pucken gled perfekt ut och landade å min klubba och sedan var det fritt fram att glida mot målvakten, göra en enkel dragning och så var det kvitterat!

Därefter gick det bara utför. Som sagt storstryk och till slut 10-1. Vi var nog lite orkeslösa efter gårdagens kraftuttömning mot Norge och samtidigt har vi tappat vår lagapten för resten av turneringen. Det som är positivt är att mot slutet av matchen när det var över så fick några av våra nya, "coming" spelare mycket istid och känna på hur det är att spela på paralympics.

Dagens resultat innebär att vi inte har chans på på medalj eller att ta oss till semifinal. Nu blir det i stället 3:an och 4:an från respektive grupp som går matcher om 5-8 plats. Så vi har 3 matcher kvar att spela

Sista matchen i gruppen blir mot Italien som har två förluster och noll poäng hittils. Trots detta har de spelat riktigt bra hockey både mot Kanada och Norge.

Ni ska få se en fin bild på mig från idag i alla fall. Så ni inte tror att vi inte krigade i sarghörnorna. :=)