fredag 5 mars 2010

Detta är kälkhockey




För er som inte är så vana vid att titta på kälkhockey tänkte jag lägga upp några bilder som visar hur det går till.

Kälkhockey spelas främst av personer som har nedsatt rörelseförmåga i nedre delen av kroppen. Man behöver ha full rörlighet i armar, rygg och bål medan benen inte utnyttjas alls. Det finns även spelare som har full rörlighet i hela kroppen men som ändå väljer att spela kälkhockey eftersom de älskar sporten! Dock får inte de ej rörelsehindrade spela i mästerskapsturneringar men väl i olicensierade turneringar

En kälke består utav en formgjuten sits som man spänner fast sig på.
Vidare har den en ram som går ned till ett underrede som skridskoskenorna sitter på. Vi har två skenor och för att svänga lutar man kälken åt höger eller vänster, precis som när man åker skridsko. Man kan ha skenorna brett isär eller tätt. Desto tätare de sitter desto svårare är det att hålla balansen men samtidigt svänger man snabbare med täta skenor. På min kälke är de 2 cm isär.
Ramen består också av en båge framåt som slutar i ett fotstöd.

Vi har två klubbor. En höger- och en vänsterklubba. I ena änden är det ett klubblad och i andra änden piggar som vi använder för att staka oss fram.

Reglerna är samma som i vanlig hockey med några små skillnader. Antalet spelare i ett lag är max 15 men givetvis med 5 utespelare och en målvakt på plan. Speltiden är 3*15. Det är minst lika tufft och kul att kolla på. De största skillnaderna är att farten blir lite lägre i kälkhockey. Du kan heller inte åka baklänges. En extra dimension i spelet är att vi kan dribbla med två klubbor i stället för en vilket skapar en del häftiga sekvenser

Dagens träning!


Vi fortsätter vår tuffa uppladdning på Hockeyarenan hos 19 wing Comox. Jag vet inte om det är inspirationen från militärerna som gör Coacherna Janne och Jörgen extra militanta och tuffa mot oss på isen :) Nu har vi varit igång och tränat några dagar och det känns bättre och bättre. Alla är verkligen laddade och vi drillas hårt nu. Uppladdningen inför tävlingarna kunde nog inte vara bättre.

Det går inte att ta miste på att kanadensarna har ett stort hockeyintresse. På träningarna är det alltid gott om publik och idag var det helt fullt med folk på de små läktarna när vi tränade. Igår var tidningen på plats och skrev ett reportage om att Sverige var i Comox och laddade upp och idag var Tv på plats och gjorde interju och filmade lite.

torsdag 4 mars 2010

Mingel med 19 Wing Airforce





Efter träningen idag var vi bjudna till officersmässen på militärområdet. De bjöd upp till tackfest för de som avslutat sin vakttjäntgöring under OS. För vår del blev det trevligt mingel. Alla var fantastskt glada och trevliga. Under kvällen fick vi bland annat prova på god mat och delta i olika olympiska grenar tillsammans med officerarna :

Bob: Improviserades utav en lastvagn med två förare och en "engineer" som alltså fick vara motorn

Skelton: Åka slalombana på en skateboard, en som puttar en som åker

Bordscurling, i sverige är vi stolta över att spela bordshockey. Men i curlingens hemland spelar man givetvis bordscurling i stället.

Konståkning utan skridskor. Temat för konståkningen var från filmen "Blades of glory"

Leende guldbruna ögon




Underbart väder i Comox Valley på Vancouver island där vi håller till och tränar innan vi åker till Vancouver.
Aron har varit duktigt och fixat en musikanläggning att ha i omklädningsrummet och givetvis laddar vi upp med rock!
Dock inte idag. Av någon anledning började det i stället spelas "Leende guldbruna ögon" och uppenbarligen gick detta hem och med en vikingarnas paradlåtar i bakgrunden utspelar sig detta på bilderna:
Bild överst: Efter Dan Svenssons svängom i rullstolen visar det sig att Vikingarna är minst lika farliga som vilket hockeypass som helst!
Bild mitten: Får jag lov säger Markus Holm. Han bjuder inte upp till dans men väl på lite snus
Bild nederst: Aron Andersson rockar loss till sina idoler

onsdag 3 mars 2010



Så här ser vårt hotell ut från utsidan...

Kvällens meny

Mums!

Vi fick en riktigt fin middag när hela den paralympiska truppen samlades för lite samkväm....

Paralympics Vancouver!


Hej på er alla!

Nu ska jag för första gången skriva en blogg och det ska handla om något som jag tycker är fantastiskt roligt. Nämligen om kälkhockey. Jag har fått förmånen att spela för Sveriges Kälkhockeylag i Paralympics Vancouver. För egen del blir det mitt tredje Paralymics men det känns precis lika stort som första gången i Nagano eller som i Salt-Lake City fyra år senare

Vi har efter en intensiv resa äntligen landat i Canada och befinner oss nu på Vancouver Island för ett pre-camp innan tävlingarna ska starta!


Resan till Canada var ganska dryg. Malmögänget började resan kl 5 på morgonen för att flyga till Arlanda där vi mötte upp med resten av truppen och hade ett litet mediajippo på arlanda innan i åkte vidare. Efter tre flygresor, några timmars bussresa och en tur med färja var vi framme efter 28 timmars resande.


Väl framme visade det sig att vi skulle bo på ett riktigt fint hotell! Som kälkhockeyspelare har man provat på det allra mesta i boendeväg,Vandrarhem, militärbunkrar och så vidare har vi fått prova på. Men detta var verkligen riktigt flott! Rummen kan närmast beskrivas som lägenheter. Ett litet pentry, konstgjord brasa och toalett med både badkar och dusch.


Det känns verkligen som att vi har kanonstäminng i truppen. Alla är glada och förväntansfulla och man kan känna en viss förväntan i luften när det nu börjar dra ihop sig på allvar. Första träningen gjorde vi igår. Alla hade fortfarande jetlag och vi körde ganska lugnt. Lite lättare övningar bara för att komma igång. Men det kändes riktigt bra trots att kroppen fortfarande var lite seg. Ishallen ligger på ett militärområde, 19 wing Airforce, Comox


Första passet på liten rink var lite speciellt. Normalt spelar vi på europeiska rinkar med betydligt mer utrymme men här kändes det genast som att det var lite mer trångt. Men som tur är har vi gott om tid och kommer även att ha lite träningsmatcher innan turneringen drar igång.