tisdag 23 mars 2010

Kanadas största idrottshjälte!


Kanadas största idrottshjälte är alltså inte världens största ishockeyspelare Wayne Gretzky. Inte ens i detta hockeytokiga land.

Ja... Det är alltså inte killen till vänster på bilden utan han till höger.
Den här mannen heter Terry Fox. Jag slogs utav att vi hade råkat ut för nästan exakt samma sak. När Terry var 18 år gammal fick han Skelettcancer i benet och blev tvungen att amputera benet strax ovanför knäet 1977. Under sin tid på sjukhus såg Terry det otroliga lidandet som många cancerpatienter genomled. Han bestämde sig då för att samla in pengar till Cancerforskning. Hans insamling kallades för Marathon of Hope.

Förklaringen till det här var att han var han varje dag, i 143 dagar sprang ett marathon om dagen genom kanadas vidsträckta land. En total sträcka på 5373 kilometer. Det som var så otroligt imponerande var att detta gjorde han med en otroligt primitiv lårbensprotes och egentligen borde det vara omöjligt. Smärtan i rygg och höfter måste varit olidlig och skavsåren måste varit rent enorma. Jag hade aldrig klarat av att göra det han gjorde för 30 år sedan ens idag. Med en protes som består av både kolfiber, silikon och datachips.

Den 28 juni 1982 fick han avbryta sin resa. Då hade cancern spridit sig till hans lungor och han avled. Men hans anda lever fortfarande kvar och idag har hand fond, Terry Fox Foundation samlat in över 500 miljoner dollar till cancerforskning.
Vill du stödja cancerforskningen genom hans fond. Kolla terryfox.org

2 kommentarer:

  1. I saw Terry Fox's parents at the Olympic Opening Ceremony.
    My brother told me that Terry's parents held the fundraising party at the Canadian National Museum in Ottawa.
    The Museum has huge party room and my brother works there for French Restaurant Chef.

    SvaraRadera
  2. Oh really! Thats cool. Well Terry really is HUGE over there

    SvaraRadera